Регионална библиотека „Емануил Попдимитров” Кюстендил
Търсене
За библиотеката
 История
 Автоматизация
 
Устройствен правилник
 Правила за обслужване
 Правила за дарения
 Защита на личните данни
 Услуги. Ценоразпис
 Годишни отчети
Структура
 Директор
 Отдели
    Препоръчителни списъци
    Да опознаем обединена
    Европа


В подкрепа на библиотеката
 Партньори
 Дарители
 Посланици

Проекти
 Глобални библиотеки
 Интеграция чрез ИТК
 Информация и знание за устойчиво развитие - гаранция за устойчиво бъдеще
 Памет за миналото, послание към бъдещето. Библиотеката - 150 години в културното пространство на КюстендилИстория

Кюстендил е разположен на 525 м надморска височина в плодородната Кюстендилска котловина на Югозападна България.
Градът е областен център, който отстои на 86 км от София, на 23 км от границата с Република Македония и на 30 км от Република Сърбия. През него преминава Международен коридор № 8, а на територията на областта се намира световният паметник на културата Рилски манастир.

Кюстендил е град, родил се и израснал край топлите минерални извори, натрупал зрелостта и мъдростта на осемхилядна поселищна история и на 1900 годишна непрекъсната градска традиция. Това е древното селище на дентелетите, градът – с античното име Пауталия и средновековното - Велбъжд. Съвременният Кюстендил лежи върху руините и културните пластове на цели епохи, върху паметта на хилядолетията и черпи от тях силата и човешкия опит на миналото. И днес Кюстендил се зарежда от магията на древния град с известния в цялата Римска империя Пауталийски асклепион, разположен около лечебните извори в подножието на Свещения хълм с храмовете на Аполон, Асклепиий, Нимфеума, Свещената пещера и Свещената дъбрава.
През цялото свое историческо присъствие, Кюстендил е бил винаги средище на икономически, административен и духовен живот.
Днес Кюстендил е известен като градът на художниците, като овощната градина на България, като единственото място, където още от езически времена се пази традицията хората да посрещат пролетта като преклонение към слънцето, към събуждащата се природа, към култа за раждащото се ново – „Кюстендилска пролет”.

Сега, в хилядолетния град, навсякъде личат следите на отминали епохи. Най-емблематични са Пауталийските терми от ІІ-ІІІ в.; късноантичната и средновековна крепост на хълма „Хисарлъка” ;разкритите части от крепостната стена на античния град, на неговите улици, мозайки от антични сгради и късноантични базилики; средновековната Пиркова кула; църквата „Св. Георги” от ХІ в. Със своите изящни стенописи; възрожденските християнски храмове „Успение Богородично”, „Св. Мина” и „Св. Димитър”; паметниците от оманския период „Дервиш баня” и джамиите от ХVІ в. „Фатих Мехмед” и „Ахмед бей”.
Ранната история на града и региона е представена в Археологическата експозиция с многобройните и ценни материали от VІІ-VІ хилядолетие пр. Хр. До ХІV в. За борбите на населението от този район срещу османското робство разказва експозицията, подредена в къщата-музей „Ильо войвода”, а животът на по-заможните кюстандилци от края на ХІХ в. Е илюстриран чрез интериора на Енфиеджиева къща.

Уредената експозиция в къщата-музей ”Димитър Пешев” запознава гостите на града с приноса на кюстендилци за спасяването на българските евреи през драматичната 1943 г. Истински възторг от постиженията на човешкия гений предизвиква съприкосновението с платната на големия творец Владимир Димитров – Майстора. Те, заедно с творбите на плеядата известни кюстендилски художници, превръщат Кюстендилската галерия в едно истинско сакрално място не само за творците, но и за всеки посетител.

Горещите минерални извори са били винаги основният структурообразуващ фактор при развитието на града през вековете. Тук в санаториумите са разкрити кабинети за лечение на атероревматични заболявания, гинекологични проблеми и лекуване на стерилитет при жената, неврологични и кожни болести, изгаряния и други. Лековитата минерална вода, заедно с добрите климатични условия, красивата природа и богатите културни традиции са отлична основа за пълноценна релаксация на гражданите и гостите на града.


Назад Горе  
   Created by Prima-Soft Ltd.© Copyright РБ „Емануил Попдимитров” Кюстендил