Регионална библиотека „Емануил Попдимитров” Кюстендил
Търсене
За библиотеката
 История
 Автоматизация
 
Устройствен правилник
 Правила за обслужване
 Правила за дарения
 Защита на личните данни
 Услуги. Ценоразпис
 Годишни отчети
Структура
 Директор
 Отдели
    Препоръчителни списъци
    Да опознаем обединена
    Европа


В подкрепа на библиотеката
 Партньори
 Дарители
 Посланици

Проекти
 Глобални библиотеки
 Интеграция чрез ИТК
 Информация и знание за устойчиво развитие - гаранция за устойчиво бъдеще
 Памет за миналото, послание към бъдещето. Библиотеката - 150 години в културното пространство на КюстендилГалерия

Художествената галерия “Владимир Димитров – Майстора” е един от най-интересните и посещавани туристически обекти в Кюстендил. Тя е основана на 6 август 1944 г. в джамията “Ахмед бей”, на основата на сбирка от 50 творби на Майстора.

През 1959 - една година преди смъртта на големия художник -картините са пренесени в адаптираната за целта сграда на Синагогата. Фондът на галерията тогава наброява 150 произведения.

По случай 90-годишнината от рождението на Майстора, галерията е настанена в специално проектирана и построена по европейски стандарти. сграда. Единствена по рода си в България, тя официално отваря врати за посетители на 24.11.1972 г. Намира се в централната част на града.

Тук се съхраняват картини и рисунки на Стоян Венев, Никола Мирчев, Кирил Цонев, Борис Колев, Асен Василев, Евтим Томов и на други кюстендилски художници.

Сега Галерията разполага с богат фонд – над 3387 творби – живопис, графика, скулптура и приложни изкуства, като 1357 са на Майстора. В голямата зала на галерията е подредена постоянна изложба от негови картини. Изложени са повече от 150 творби на именития ни художник.

През 1993 г. Дружеството на художниците в Кюстендил основа Международен пленер “Св. Лука”, който се утвърди като едно от най-значимите културни събития не само за града, но и за страната. През всичките му издания в него са взели участие над 120 художници от страната и чужбина: Енчо Пиронков, Лиляна Русева, Дора Бонева, Ивайло Мирчев, Слав Бакалов, изтъкнати кюстендилски художници – Ценка Бакърджиева, Бианка Ненова, Илона Захариева, Иван Пенев и др., както и внушителна група от Македония, Сърбия, Румъния, Украйна, Чехия, Австрия, Гърция, Германия, Англия.

По случай 10-годишния юбилей на пленера през 2002 г. колекцията от творби на участници в него беше дарена на Кюстендилската художествена галерия.

http://www.artgallery-themaster.com/


Назад Горе  
   Created by Prima-Soft Ltd.© Copyright РБ „Емануил Попдимитров” Кюстендил