Регионална библиотека „Емануил Попдимитров” Кюстендил
Търсене
За библиотеката
 История
 Автоматизация
 
Устройствен правилник
 Правила за обслужване
 Правила за дарения
 Защита на личните данни
 Услуги. Ценоразпис
 Годишни отчети
Структура
 Директор
 Отдели
    Препоръчителни списъци
    Да опознаем обединена
    Европа


В подкрепа на библиотеката
 Партньори
 Дарители
 Посланици

Проекти
 Глобални библиотеки
 Интеграция чрез ИТК
 Информация и знание за устойчиво развитие - гаранция за устойчиво бъдеще
 Памет за миналото, послание към бъдещето. Библиотеката - 150 години в културното пространство на КюстендилНови книги

 

  
Синуе, Жилбер. Ереван : Роман / Жилбер Синуе ; Прев. от фр. Златко Стойков. - София : Вакон, 2010. - 294 с.
 
През пролетта на 1815 година арменският народ се превръща в жертва на планирано и организирано със съвсем ясна цел клане: пълно унищожение. Това е дефиницията на геноцида. Виновниците – членове на турското правителство, което е съюзник на Германия през Първата световна война – биват осъдени задочно на смърт за действията си. Години по-късно част от тях получават своите присъди, но от тайнствена „терористична“ организация, наречена „Немезида“ – по името на гръцката богиня на отмъщението. Но паметта на милион и половина арменци – изселени, изтезавани, изнасилвани, избивани, остава осквернена от покрилото я було на мълчанието.
                         

                                     

Зуикър, Антъни Е. и др. Ниво 26 : Тъмен произход : Роман / Антъни Е. Зуикър, Дуейн Сверчински ; Прев. от англ. Владка Гочева. - София : Екслибрис, 2010. - 432 с.
 
В Ниво 26: Тъмен произход ще срещнете Стив Дарк, най-добрия агент на отдел "Специални обстоятелства" по следите на един толкова брутален убиец, че заради него ФБР трябва да въведе нова категория в класификацията на злото.
 

 

Варгас Льоса, Марио. Разказвачът : Роман / Марио Варгас Льоса ; Прев. от исп. Людмила Петракиева. - Пловдив : Хермес, 2010. - 240 с.
 
Разказвачът на Марио Варгас Льоса е една необикновена история, в която се преплитат два гласа: на перуанския интелектуалец, който може да се идентифицира със самия автор, и на странстващия разказвач от племето мачигенга. Разгледан е сблъсъкът между два различни свята и опитите на съвременното индустриално общество да наложи своите закони и порядки върху съвършения в своята примитивност свят на мачигенгите.

 

 

 

Райън, Ед и др. Ева Браун- интимен съюз с Хитлер : [ Биография ] / Ед Райън, Ричард Мос ; Прев. от [ англ. ] Калина Георгиева. - София : Гармонд, [ 2010 ]. - 160 с. : с сн.
 
Ева Бpаун cтава cъпpуга на Адoлф Xитлеp, някoлкo чаcа пpеди да cе cамoубият заеднo на 30 апpил 1945 гoдина в пoдземния бункеp в Беpлин. Личният й живoт е пpякo или кocвенo cвъpзан c ужаcните cъбития, cпoлетели чoвечеcтвoтo пpез oпиcания в книгата пеpиoд. Cнимките oт фoтoгpафcките и филмoвите ленти на Ева Бpаун, пpедcтавени в изданиетo, cа пoдкpепени cъc знакoви cнимки oт албумите на Xайнpиx Xoфман. Toва cа изключителни иcтopичеcки дoкументи, кoитo дават недвуcмиcлени oтгoвopи на мнoгo въпpocи, cвъpзани c една oт най-мpакoбеcните и oпаcни личнocти в иcтopията на чoвечеcтвoтo.

 

 

  

Гипенрейтер, Юлия Борисовна. Как да общуваме с детето : Продължение / Юлия Гипенрейтер ; Прев. от рус. София Бранц. - София : Колибри. - 232 с. : с ил.
 
В книгата са намерили отражение не само високият професионализъм на авторката, но и богатият й личен опит. Тя е майка на три деца, баба на пет внука и прабаба на два правнука. Много от описаните сюжети възпроизвеждат събития, които реално са се случили в голямото й семейство. А “Писма за юношата”, които съставляват втората част на книгата, са реално писани от авторката до дъщеря й във връзка с внука й, изпаднал в трудна психологическа ситуация.
Как да изградим нормални отношения с детето?
Как да го накараме да бъде послушно?

 

 

 

Уелш, Ървин. Престъпление : Роман / Ървин Уелш ; Прев. от англ. Павел Главусанов. - София : Колибри, 2010. - 376 с.
 
Полицейският инспектор Рей Ленокс е в принудителна отпуска след силно емоционално сътресение. Затова той лети заедно с годеницата си Труди за Маями, където възнамеряват да си починат известно време и да планират сватбата си, но пътуването от самото начало се превръща в кошмар. Ленокс се тъпче с антидепресанти и пак започва да пие, но играта загрубява и излиза извън контрол, когато тръгва да купонясва с нови познати и те отново внасят в живота му кокаина. Един от новите му приятели има десетгодишна дъщеря, в която се цели организиран кръг от педофили. Ще успее ли Ленокс да стаси детето и да избави себе си?

 

 

Кормилицин, Сергей. Черният орден SS : Какво не знаем за преторианската гвардия на Третия райх / Сергей Кормилицин ; Прев. от рус. Любомир Чолаков . - София : НСМ Медиа, 2010. - 253 с.
 
Темата за SS е деликатна и донякъде неудобна. В нея се преплитат емоциите и страстите на победителите и победените в най-кървавия конфликт в човешката история, а те по-скоро замъгляват, вместо да разкриват историческата истина.
Вярно ли е, че есесовците са имали правото да не изпълняват заповеди, ако преценят, че те противоречат на представите им за чест и достойнство? Вярно ли е, че в техните редици е съществувал еврейски батальон? Защо гоненията срещу циганите тихомълком са прекратени? Защо униформите им са черни, украсени с рунически знаци и мъртвешки глави? Кое е общото между SS и средновековните тамплиери? Кои от идеите, разработвани в митичния институт "Аненербе", са актуални и до днес? Как свастиката е избрана за символ на Хитлерова Германия?

  

   

Престън, Дъглас. Сблъсък : Роман / Дъглас Престън ; Прев. от англ. Васил Велчев. - София : Ергон, 2010. - 344 с. ; 20 см - (Библиотека Трилъри)
 
Уаймън Форд е изпратен на тайна мисия в Камбоджа, за да открие местонахождението на мина, от която добиват странни скъпоценни камъни с изключителна красота и... изключително опасна радиация. Загадъчните камъни имат още по-загадъчна връзка с блестящия метерор, разцепил небето над Мейн и изчезнал необяснимо как, без да остави кратер след удара...

 

  

Триджиани, Адриана. Улицата на мечтите : [ Роман ] / Адриана Триджиани ; Прев. от [ англ. ] Цветелина Генчева. - София : Ера, 2010. - 360 с.
 
...Валънтайн обръща гръб на любовта и се отдава на кариерата. Невероятна възможност за разширяване на фирмата я изпраща в Буенос Айрес. Но пристигането й в града на тангото отключва прашното чекмедже на забравен семеен скандал. А разкритието на дълго пазената тайна разклаща единството на рода Ронкали...
Разкъсвана между предизвикателствата на работата и дълга към семейството, Валънтайн мечтае отново да намери любовта и да създаде собствено семейство. Ще се усмихне ли щастието и на нейния праг?

  

                      

  

Конъли, Майкъл. Плашило : Роман / Майкъл Конъли ; Прев. от англ. Крум Бъчваров. - София : Бард, 2010. - 366 с. ; 20 см - (Кралете на трилъра)
 
Принуден да напусне “Лос Анджелис Таймс” поради последните бюджетни съкращения, журналистът Джак Макавой решава да си тръгне с гръм и трясък и използва последните си дни във вестника, за да напише най-големия криминален репортаж в кариерата си.
Насочва се към Алонзо Уинслоу, шестнайсетгодишен наркодилър, който е в затвора, защото е признал извършването на жестоко убийство. Но когато навлиза в случая, Джак разбира, че така нареченото самопризнание на Уинслоу е измислено. Че момчето може всъщност да е невинно.
И Джак започва най-голямото си журналистическо разследване след случая с Поета, на когото дължи репутацията си. Преследва убиец, който действа под радара на полицията – и който знае за всеки насочен срещу него ход. Включително за Джак.

 

 


Назад Горе  
   Created by Prima-Soft Ltd.© Copyright РБ „Емануил Попдимитров” Кюстендил