Регионална библиотека „Емануил Попдимитров” Кюстендил
Търсене
За библиотеката
 История
 Автоматизация
 
Устройствен правилник
 Правила за обслужване
 Защита на личните данни
 Услуги. Ценоразпис
 Годишни отчети
Структура
 Директор
 Отдели
    Препоръчителни списъци
    Да опознаем обединена
    Европа


В подкрепа на библиотеката
 Партньори
 Дарители
 Посланици

Проекти
 Глобални библиотеки
 Интеграция чрез ИТК
 Информация и знание за устойчиво развитие - гаранция за устойчиво бъдещеКюстендилска пролет

Кюстендилска пролет" - празникът на град Кюстендил

Празникът на град Кюстендил “Кюстендилска пролет” се отбелязва от 1966 година. Той има дългогодишна история и е свързан с празнично-обредната система за отдаване почит на “Св. Св. 40 мъченици”.

От 1966 г. се провежда кокнкурс за избор на девойка “Кюстендилска пролет“ с две подгласнички. Това е първият в страната конкурс за най-красивото момиче в града. Като градски празник е обявен за неприсъствен ден с решение на Общинския съвет.
Празникът се организира от Общината с участието на най-изявените художествени състави и изпълнители от града. "Кюстендилска пролет" се провежда под патронажа на Кмета на града. Това е и първият в страната празник, който има статут и е патентован в Патентно ведомство на Република България. Финансира се от спонсори, дарители и рекламодатели.
От 2001 година празникът прерастна в Мартенски културни празници. В основата на празника “Кюстендилска пролет” е соларният култ, почитанието на слънцето като божество, чиято живителна сила събужда спящата през зимата природа, отключва изворите, довежда птиците и цветята, дарява селянина с надежда за плодородие, предприемача с очакване на добра печалба, всеки човек със здраве и щастие.
Главният символ на празника е девойката “Кюстендилска пролет” и нейните две подгласнички. Те се избират на два етапа чрез конкурс. Първият етап – в учебните заведения, фирми, организации и с индивидуални заявки. Втори етап - общоградски конкурс. Избраните на първия етап се допускат до втория етап, където жури избира девойките по определени критерии.
Общи изисквания: участничките да бъдат неомъжени и неизбирани предишни години, на възраст 16-24 години и ръст над 170 см.
Трите девойки носят през раменете си трикольорна лента с емблемата на пролетта и надпис “Кюстендилска пролет” и годината.
Емблемата на “Кюстендилска пролет” е слънчев диск с ябълков цвят в средата, изпълнен в зелено или златисто. Емблемата е запазена марка и не може да се използва за други цели без съгласието на общинската управа.
Общоградския празник “Кюстендилска пролет” се провежда на 21 март. На площад “Велбъжд” се прави молебен за здраве, организира се карнавално шествие, културни, спортни и други изяви, а в местността "Хисарлъка" се провежда събор с художествена програма и поздравление от девойката “Кюстендилска пролет”.


Назад Горе  
   Created by Prima-Soft Ltd.© Copyright РБ „Емануил Попдимитров” Кюстендил