Регионална библиотека „Емануил Попдимитров” Кюстендил
Търсене
За библиотеката
 История
 Автоматизация
 
Устройствен правилник
 Правила за обслужване
 Защита на личните данни
 Услуги. Ценоразпис
 Годишни отчети
Структура
 Директор
 Отдели
    Препоръчителни списъци
    Да опознаем обединена
    Европа


В подкрепа на библиотеката
 Партньори
 Дарители
 Посланици

Проекти
 Глобални библиотеки
 Интеграция чрез ИТК
 Информация и знание за устойчиво развитие - гаранция за устойчиво бъдещеОсоговска планина

Осогово е най-северната част от Осоговско-Беласишката планинска група от Рило-Родопския масив - пета по височина в България с най-висок връх Руен (2251 м. н.в.). От общата й площ 4223 кв. км., само 996 кв. км. са разположени в България (изцяло в Кюстендилско), а останалата част е в Република Македония.

На север стига до Каменишката и Кюстендилската котловини, на запад се ограничава от Овче поле, а на юг и изток – от долините на реките Брегалница, Речица и Елешница. Велбъждският проход (1160 м. н.в.), по който минава международната магистрала Е 770 от София за Скопие, я отделя от планините на Крайщето, а чрез проходимата седловина Черната скала (930 м. н.в.) се свързва на юг с Влахина планина.

В Осогово има интересни места за развлечение, отдих и туризъм. Има условия за ски-туризъм и няколко обновени хижи, които очакват своите посетители: х. “Три буки”, “Осогово”, “Студен кладенец”, “Иглика”. Планината е лесно достъпна. Има маршрути за планински туризъм.

От две години, в непосредствена близост с хижа “Осогово” е изграден параклис “Св. св. Петър и Павел”. Това е единственият православен параклис в планината – едно кътче благословено от Бога.


Назад Горе  
   Created by Prima-Soft Ltd.© Copyright РБ „Емануил Попдимитров” Кюстендил